Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Articolul din Codul fiscal care face referire la subiectul din titlu este ART. 22 – Scutirea de impozit a profitului reinvestit.
Profitul investit în:
- echipamente tehnologice
- active utilizate în activitatea de producţie şi procesare,
- activele reprezentând retehnologizare
- calculatoare electronice şi echipamente periferice
- maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare,
- în programe informatice, precum şi
- pentru dreptul de utilizare a programelor informatice,
- produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit.
Activele corporale, cu excepţia activelor utilizate în activitatea de producţie şi procesare, activele reprezentând retehnologizare, pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului. Activele utilizate în activitatea producţie, procesare şi activele reprezentând retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finanţelor.
Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului.
Hotararea 2139/2004 care contine informatii detaliate privind aceste grupe este disponibila AICI.
Bine de stiut:
- aceasta scutire de impozit este aplicabila platitorilor de impozit pe profit nu si de impozit pe venitul microintreprinderilor
- se aplică doar pentru activele considerate noi adica cele care nu au fost utilizate anterior datei achiziției
- exista obligația de a păstra în patrimoniu activele respective cel puțin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani.
- profitul investit reprezintă soldul contului de profit și pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la începutul anului, obținut până în trimestrul sau în anul punerii în funcțiune a activelor
- in cazul microintreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit, pentru aplicarea facilității se ia în considerare profitul contabil brut cumulat de la începutul trimestrului respectiv investit în activele respective, puse în funcțiune începând cu trimestrul în care aceștia au devenit plătitori de impozit pe profit.
- scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puțin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfârșitul exercițiului financiar sau în cursul anului următor, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurența profitului contabil înregistrat la sfârșitul exercițiului financiar. În cazul în care la sfârșitul exercițiului financiar se realizează pierdere contabilă nu se efectuează recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizează la rezerve suma profitului investit.
Monografie contabila
Suma profitului pentru care se beneficiaza de scutirea de impozit se repartizeaza cu precadere la rezerve legale(cont 1061) si restul la alte rezerve.
In monografia de mai jos am presupus ca rezerva legala este integral constituita, prin urmare inregistrare se face pe alte rezerve.
- la final de an:
129 | Repartizarea profitului | = | 1068 | Alte rezerve |
- la inceputul anului urmator:
121 | Profit sau pierdere | = | 129 | Repartizarea profitului |